Vom putea trimite date wireless folosindu-ne de propriul corp

de: George Stanciu
04 10. 2016

Viitorul începe să semene cu cel imaginat în filmele science-fiction, iar transferul de date wireless prin intermediul corpului este un nou pas înainte în această direcție.

Dispozitivele wireless care se bazează fie pe Bluetooth, fie pe Wi-Fi, pentru a comunica și a transfera date au devenit extrem de populare, tocmai pentru că nu mai necesită cabluri peste cabluri și alte cabluri pe care să le plimbăm peste tot.

Cu toate acestea, conexiunile wireless nu sunt întotdeauna sigure. Un raport efectuat de Universitatea Princeton arată că unele device-uri inteligente din casele noastre transmit informații despre locație, în timp ce altele nu folosesc nicio metodă de criptare pentru transferurile de date.

Pentru a elimina riscurile asociate cu astfel de transferuri de date, o echipă de cercetători a experimentat cu transferurile efectuate prin intermediul corpului uman. Inginerii de la Universitatea din Washington nu s-au bazat pe metoda clasică ce folosește un câmp magnetic pentru transfer de date, ci au descoperit o nouă metodă, prin care datele pot fi trimise de la un telefon ținut într-o mână, la un alt device atins de cealaltă mână.

Metoda este destul de simplă, susțin cercetătorii, fiind asemănătoare cu cea prin care electricitatea statică este condusă de corp. Datele sunt tot wireless, dar se află în interiorul corpului, ”mișcându-se” cu ajutorul transmisiunilor electromagnetice de frecvență joasă, generate de un touchpad sau de un senzor de amprentă, conform engadget.com.

Cele mai evidente aplicații sunt pentru încuietori inteligente, dar sistemul de transfer de date wireless ar putea fi folosit pentru a transmite date către device-uri purtabile sau pentru a coordona rețele de senzori aflați pe corp.

Momentan, cercetătorii au reușit să transfere aproximativ 50 de biți pe secundă folosind un touchpad de laptop și 25 de biți pe secundă folosind un senzor de amprentă, astfel de viteze fiind suficiente pentru a trimite o parolă simplă sau un cod PIN în doar cîteva secunde. În viitor, vitezele atinse ar putea fi și mai mari, asta dacă producătorii de device-uri oferă mai mult acces la software-ul din spatele acestora.